joi, 30 septembrie 2010

Opintici cu smantana si mamaliga - my best food ever

Zilele astea spre servici cu drag, undeva in Nicolina opintici. Nu ma pot stapani, cumpar cateva kilograme. Insa dupa ceva web research, decid, cu durere in suflet, ca-i prea riscant. Mare pacat, pofta mare, insa nu vin din mediu controlat. Si pretul, nu mai spun: mai ieftin decat un kg de rosii. Asa ca, fug repede la Kaufland si cumpar opintici la pungulita, acelasi gust, pret de 5 ori mai mare, insa merita...si asa.
Opintici cu smantana si mamaliguta - number one in lista mancarurilor preferate
- 300 gr opintici proveniti din surse autorizate
- 300 gr smantana 20%
- o ceapa medie,
- 3 catei de usturoi
- 5 linguri de ulei
- un praf de sare
- cateva fire de patrunjel pentru servit
Pentru mamaliga:
- 250 ml lapte gras: 3,5%
- malai cat cuprinde in functie de consisdenta dorita
- un praf de sare
Cat punem laptele la fiert pentru mamaliga calim ceapa si usturoiul. Adaugam opinticii inghetati si il gatim in sucul propriu timp de aproximativ 15 minute, numai in timp pentru mamaliguta. Adaugam smantana si sarea si omogeniam compozitia pana da un clocot. Se serveste cu patrunjel si mamaliguta calda. Anything better? Va rog sa ma contraziceti...


luni, 27 septembrie 2010

Cireasa de pe tort, editia mea

Zilele trecute am reusit, dupa straduinte mari, sa organizez Cireasa de pe tort, a IV-a editie si ultima din acest ciclu.
N-a fost la fel de fastuos la la celelalte trei Cirese, insa am avut inca o ocazie sa ne intalnitm, sa petrecem o seara frumoasa impreuna si sa ne bucuram de prietenia noastra: Adri si sotul, Monica si Dragos, si Sara, o culinareasa ocupata momentan cu un bebe, care a promis ca va reveni la blogul ei, unde gateste cu pasiune si placere cu sotul.
 A fost cam in graba tinand cont ca a fost intr-o vineri, dupa servici, insa am reusit sa gatesc urmatoarele:
Pastrav prajit cu sosul de struguri care urmeaza
Sos de struguri
Orez prajit cu sos de soia si ou
Ciuperci cu lamaie
Pasta de naut - humus
Ardei capia copti in sos de smantana
Salata boeuf
Nelipsita mancare de inspiratie asiatica: pui cu legume in suc de nuca de cocos.
Am uitat poza de final a mancarii, era mare graba...
Ar fi putut sa arate mai bine, insa mi-au placut foarte mult:
inelele de ceapa pane cu sos picant dulce acrisor
Paste cu smantana si cascaval la cuptor
Clatite americane cu dulceata de mure si de zmeura
Grisine din foietaj 
Cum se vede mai putina carne, si mai multe din altele. Nu stiu daca n-am fi "dat" mai bine cu mai multa carne. Maybe next time.
Ca sa nu ma repet de fiecare data, daca vrea cineva o reteta pentru mancarurile prezentate, just ask.
In rest, o seara frumoasa si ganduri bune!

miercuri, 15 septembrie 2010

Frigarui in sos de soia cu susan

Ca sa nu ne dezmintim, ca gatim retete simple, cea de azi nu dureaza decat o jumatate de ora, este foarte gustoasa si festiva. Ne trebuie:

- un piept de pui curatat, spalat si taiat cubulete (se poate utiliza si carne de porc)
- 50 ml sos de soia light (slab)
- 30 ml sos  teriyaki 
- 2 linguri susan
- o lingurita miere de albine
- 20 ml apa
- o jumatate de lingurita amidon de porumb alimentar
Carnea se intinde pe tepuse si se gateste pe tigaia grill, fara grasime. Restul ingredientelor se dau in clocot. Cand se raceste sosul se toarna peste frigarui. Se repeta operatia de mai multe ori pentru ca sosul sa patrunda carnea. 
Se servesc reci pe post de aperitiv sau gustare. 


luni, 13 septembrie 2010

Taietei de casa la masina de facut paste

Din seria "aparate si ustensile care-ti fac viata mai usoara", masina de facut paste, primita cu dragoste de la Cata  nu si-a prea facut datoria. Recunosc, n-am pus-o la treaba. Am facut de cateva ori taietei de casa. O data chiar am reusit sa fac poze...
...abia astept sa-mi fac timp si chef de testat masinaria de facut ravioli luata vara asta de pe meleagurile Mirelei.
Sa lasam palavrageala si sa mergem la treaba...reteta:
- un ou
- un praf de sare
- faina de grau cat cuprinde pentru un aluat gros
Se amesteca oul cu sarea si faina pana obtineti un aluat putin mai gros decat cel de paine.
Masina de facut paste se prinde de masa ca o masina manuala de tocat carne. Cea pe care o am eu are trei fante de lucru:
1. fanta de facut foi simple, ca pentru lasagna care are 10 trepte de grosime in functie de dorinte. La treapta cea mai groasa obtineti un aluat lunguiet gros, ca pentru coltunasi, iar la treapta cea mai subtire obtineti niste foi foarte subtiri ca foile de facut placinta, subtiri de te vezi prin ele. Pentru a obtine un alutat de taietei de casa se trece treptat aluatul consecutiv prin treapta 10 pana la treapta 4.
2. fanta pentru tagliatele, care taie foile mari in fasii de aproximativ 5 mm
3. fanta pentru spagheti, in cazul nostru pentru taietei de casa.
Se lucreaza cu aluatul tapetat bine cu faina. Se intinde o foaie mare cu treapta 4 prin prima fanta de lasagna. Apoi se trece aluatul prin fanta 3 de spagheti. Se tapeteaza bine cu faina taieteii rezultati, care se taie de maxim 3 cm. Se pastreaza in hartie de ziar, la racoare timp de maxim 2,3 saptamani.

marți, 7 septembrie 2010

Clatite americane cu afine - blueberry pancakes

 O noua postare dedicata cu drag celor 2 blogger-ite "culinarese" care ma inspira si pe care le admir f.f.f. mult: my big sister Mirela, si Catalina.
Sunt extraordinare clatitele americane. Foarte bune si moi, festive si fragede.
Reteta: foarte simpla si rapida.
- 3 oua
- 50 ml lapte caldut
- 2 linguri zahar pudra
- 1 plic praf de copt
- 250 gr afine
- faina cat cuprinde pana la consistenta unui aluat de chec
Se bat albusurile spuma cu zaharul. Se adauga galbenusurile, laptele, praful de copt si faina. Se omogenizeaza usor cu un tel. Se adauga 200 gr afine si se coc in tigaia de clatite sau orice tigaie de teflon cu fundul mare unsa cu ceva ulei. Mai simplu?
Pofta buna!sau cum spun americanii...good appetite

Print

Custom Search

Search