joi, 12 ianuarie 2012

Midii in sos de vin, cartofi prajiti si sos de usturoi cu lamaie

O reteta destul de migaloasa...cel putin din perspectiva curatarii scoicilor.
Dupa cateva zeci de minute de curatat parazitii de pe midii, reteta initiala (midii in sos de vin alb cu rosii, usturoi si ulei de masline) a fost reanalizata. NU mai aveam rabdare sa curat inca 2 ore toate impuritatile de pe midii aca ca am hotarat sa fac alta reteta: midii in sos de vin, cartofi prajiti si sos de usturoi cu lamaie, pentru ca astfel fierbem midiile in vin si consumam doar carnea evitand sa ne atingem de vinul in care au fierte midiile.
Pentru 3 persoane:
-1,5 kg midii proaspete (10 RON kg Carrefour)
- 500 ml vin rosu
- cartofi pentru prajit
- pentru sos: o jumatate de lamaie, 4 linguri ulei de masline, 5 catei de usturoi, 2 lngurite sos de soia
Preparare:
1. se curata cu strasnicie midiile de parazitii depusi pe cochilii (cu spalatorul de sarma si o perie de bucatarie foarte deasa), matasea se rupe tragand spre locul unde cochilia se imbina (lipeste), se clatesc in foarta multa apa rece de nisip.
2. daca sunt scoici deschise care nu se inchid cand se dau doua trei lovituri peste cochilie trebuie aruncate (loviturile pot fi mai dure, asa cam cum ai da un bobarnac)
3. intr-un wok sau o oala cu capacitate mare se pune vinul la fiert
4. cand fierbe vinul se adauga scoicile care se gatesc in spuma vinului 5 minute, la foc, mare in timp ce sunt amestecate din cand in cand
5. separat se prajesc cartofii
6. sosul se face din zeama de lamaie cu usturoiul dat prin razatoarea fina amestecate cu uleiul si sosul de soia
7. dupa cele 5 minute de gatit scoicile se scot din vin si se aseaza pe farfurie
8. daca sunt scoici care nu s-au deschis dupa gatire acestea trebuie aruncate deasemeni
9. se rupe carnea de pe cochilia scoicilor, se inmoaie in sosul de usturoi si se mananca cu cartofi prajiti.
Mancare buna, multa munca! NU se pare ca vom mai gatii midii cat de curand, cel putin nu ceea ce am cumparat din Carrefour!
PS: am citit pe unele bloguri...ca daca midiile sunt deschise inainte de gatire trebuie aruncate? Toate? Asta ce inseamna? ca eu ar fi trebuit sa le arunc pe aproape toate? midiile se deschid la caldura...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Print

Custom Search

Search