sâmbătă, 5 decembrie 2009

Ciorba de legume in zama de pui

Recunosc, timp de ceva ani buni, aruncam partea din spate a puiului, gatul, ghiarele si orice alte parti nedorite. Nu ca acum le-as manca, doar ca fac din ele o zama de pui extrordinara. Unii iar spune, asa modernist, stock. Mie tot cuvantul zama imi place. Se spala bine toate resturile de pui si se fierb intr-o oala pana se desprinde carnea de pe os. Desigur, se spumuieste si se completeaza cu ceva apa.
Din astfel de zame fac ciorbe de tot felul, si o folosesc in principiu in retelete acolo unde in mod normal se cere apa. Dupa racire o pun in sticle in frigider. Tine aproximativ 5 zile in frigider, la congelator....nu stiu, banui insa ca tine ceva timp...
Asa ca, fierbem resturile de pui. Intre timp tocam marunt legumele: 2 rosii, 2 cepe, 2 morvoci, 1 radacina pastarnac, o bucata telina. Mai trebuie: 500 ml bors, 200 gr smantana, 3 linguri mari de bulion, o mana de taietei cu ou, 4 cartofi medii, zarzavat (daca este pus ca pentru iarna), si verdeturi congelate (loboda, marar, patrunjel, leustean), 1 ou, un buchetel de cimbru, sare si piper. Se pun in zama fiarta legumele tocate, zarzavatul si verdeturile. Dupa aproximativ 15 minute se adauga bulionul si crenguta de cimbru. Se mai fierb 15 minute. Se adauga cartofii taiati cuburi. Dupa inca alte 15 minute se adauga borsul, si se mai fierb 5 minute. Adaugam taieteii si smantana amestecata in prealabil cu ceva ciorba limpede. Dupa 5 minute adaugam oul batut ca pentru scrob. Gata. Ciorba adevarata consistenta si gustoasa.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Print

Custom Search

Search