duminică, 12 iunie 2011

Zarzavat pentru iarna

Din gradina mamei, muncita cu grija si iubire, primesc intotdeauna zarzavat verde.
E super vara, insa iarna nu e la fel de accesibil. De aceia il conserv pentru iarna prin congelare sau deshidratare. Ambele metode sunt bune, cel putin atat timp cat le faci tu in casa cu zarzavat crescut in gradina mamei....
Pentru ambele metode de conservare am folosit doua brate zdravene de zarzavat compuse din:
- multtttt leustean
- ceapa verde
- marar
- loboda
Cantitatile sunt strict optionale, dupa cum credeti. Iata cat de mare era bratul de zarzavat
Pentru congelare cat si pentru deshidratare spalati fosrte bine zarzavatul si inlaturati coditelele.
Taiati apoi lejer frunzele in 3-4 randuri de 3-4 cm fiecare. Apoi tocati tot zarzavatul in tocatorul de legume si de fructe. Dupa tocare, amestecati toata compozitia si o ambalati in pungute mici, cat pentru o portie doua de mancare. Congelati zarzavatul. Se poate folosi cel putin pana la anul cand creste iar zarzavatul verde.
Pentru deshidratare, tocati al II-lea brat de zarzavat pe care in asezati in deshidrator si uscati timp de 4-5 ore pana se usuca complet. Dupa uscare sfarmati totul cu mainile. Gara! Puneti zarzavatul uscat in recipiente care se inchid cat mai ermetic. Folositi cu incredere la orice mancare. Prin deshidratare rezultatul este mult mai slab cantitativ, insa are o savoare bogata si o concentratie mult mai mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Print

Custom Search

Search