duminică, 25 septembrie 2011

Zacusca de legume pentru incepatori

Pentru cei care vor sa manance ceva bun, fara conservanti si de origine sigura, celor care le plac tocanele si zacustele de legume le recomand sa sacrifice o sambata, daca au cum, si sa faca o zacusca de casa.
Pentru o tura de zacusca (aproximativ 11 kg) aveti ceva de munca, insa va costa doar 40 RON, va avea un gust excelent si va fi facuta de voi. Aceasta este o zacusca pentru incepatori, eu am facut pentru prima data, si daca mi-a iesit mie, nu are cum sa nu va iasa si voua. E bine sa faceti zacusca toamna pentru ca legumele vor fi ieftine si cumparandu-le din piata aveti sanse f. mari sa cumparati de le taranii care le produc in gospodariile lor. Numai daca ne gandim la bani si facem un calcul simplu vom avea un kg de zacusca la numai 3,6 RON. La iarna sigur veti manca cu placere!!! Sa lasam vorbaraia si sa vedem cat ne costa:
- 5 kg adrei gras rosu combinat cu ardei kapia la 2,5 ron/kg = 12,5 ron
- 4 kg vinete la 3 ron/kg = 12 rom
- 3 kg rosi la 1 ron/kg = 3 ron
- 2 kg ceapa galbena la 2 ron/kg = 4 ron
- 2 kg morcov la 2 ron/kg = 4 ron
- 600 ml ulei = 3 ron
- sare, piper, foi de dafin = 1,5 ron
______________________________
Total: 40 ron.
Nu includem la cheltuiala gazul, apa si alte utilitati, iar munca voastra...la zacusca va fi nepretuita de aceeia nu se calculeaza.
Sa vedem, pas cu pas, ca pentru incepatori cum se face:
1. pe aragazul vostru asezati doua folii de aluminiu si  dati gauri la ochiuri pentru a proteja mai bine aragazul si pentru a munci mai putin la curatat
2. pe ochiurile aragazului, la flacara foarte mica asezati vinetele. invartiti vinetele dupa ce se coc pe o parte pana cand vanata va fi moale si nu va avea portiuni necoapte
3. in tava cuptorului asezati ardeii si gogosarii si dati drumul la cupor la maxim. dupa 15-20 minute uitati-va la adrei si daca sunt copti intrarceti-i pe cealalta parte
4. dupa ce se coc luati ardeii si asezati-i intr-un lighean, presarari sare peste ardei si puneti un capac deasupra lor pentru a se inmuia
5. dupa ce se vor odihni ardeii (aproximativ 20 minute), pe un fund, curatati adreii de coaja arsa asezandu-i pe fund, rupeti cotorul si arungati semintele. daca raman cateva seminte pe ardelul curatat nu va faceti griji.
6. dupa ce ati copt si a II a tava de ardei puneti la cuptor ceapa intreaga, nedecojita pentru 20-30 minute.
7. dupa ce s-au copt primele vinete puneti-le la racorit intr-un vas si coaceti si restul de vinete.
8. asezati intr-un vas mare si ardeii curatati si vinetele curatate
9. curatatul vinelelor este mai greu si trebuie facut cu atentie pentru a elimina toate bucatile de coaja arsa. daca raman bucatele mici de coaja arsa luati vanata in mana si clatiti-o sub jet foarte puternic de apa rece, apoi o stroatceti in palme de apa
10. zeama pe care o vor lasa vinetele si ardeii copti nu trebuie aruncata. va fi excelenta la fiert
11. morcovii pot si spalati in chiuveta cu un burete de vase nou, sub jet de apa rece. aceasta este o solutie mai econoama si mai rapida la curatatea acestora. foarte important este insa sa curatati toate urmele de pamant de pe acestia
12. dupa ce s-a copt ceapa, lasati-o la racit si curatati-o de coaja
13. dupa ce ati curatat toti ardeii si vinetele puneti-le la scurs intr-un vas mare asezate intr-o strecuratoare de paste, astfel zeama va fi data deoparte inainte de a da prin masina de tocat carne adreii si vinetele copate
14. treceti prin masina toate legumele: ardeii, vinetele, ceapa, morcovul si rosiile cu tot cu coaja. zeama de la ardei se adauga in ligheanul mare unde ati pus tot ce ati dat prin masina de carne
15. zacusca se fierbe neaparat intr-o oala de tuci sau in vase care nu se ard pe fund la gatit mancare lenta pentru multe ore
16. distribuiti zacusca amestecata in doua oale de tuci  adaugati cateva frunze de dafin, piper macinat sau boabe si uleiul proportional cu cantitatea din oala
17. puneti la fiert, la foc mic zacusca timp de 3-4 ore pana cand zeama szade si zacusca are consistenta vascoasa.
18. sarati dupa gust
19. in borcane spalate puneti zacusca calda dupa ce ati lasat-o 15 minute sa se rocoreasac
20. puneti capacele la borcane si le asezati intr-o tava peste care ati pus un prosop uscat la cuptor timp de 15-20 de minute la foc mic.
21. inchideti ochiul cuptorului dupa cele 15-20 de minute si lasati borcanele in cuptor peste noapte sau cel putin 4-5 ore duca ce cuptorul se raceste complet
22. nu lasati mail mult de 20 de minute borcanele in cuptor pentru ca altfel, riscati ca acestea sa explodeze...
23. patrati borcanele la loc rece pana in primavara...
Greu?
Incercati, va provoc, se poate, iar gustul este extraordinar!

3 comentarii:

  1. Este buna tare si are o culoare grozava.P.S.Am deschis si eu un blog si te rog daca vrei sa mi te alaturi si sa ma urmaresti,doresc si eu sa-mi fac prieteni in blogosfera,care sa-mi spuna daca le place ce vad la mine sau nu.Multumesc mult.Sper ca nu te-amm deranjat.

    RăspundeţiȘtergere
  2. salut dia, super bine arata mancarurile tale. foarte detaliate pozele. imi place. ai foarte multa rabdare, felicitari!. cu cea mai mare placere o sa te urmaresc. trebuie neaparat sa incerc reteta ta de cascaval de casa. seara frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  3. iti multumesc mult de tot pentru aprecieri.Daca vrei sa incerci retete de la mine,nu pot decat sa ma bucur si sa-ti doresc spor la treaba.Te astept cu mare drag in continuare.Te pup si o saptamana frumoasa sa ai.

    RăspundeţiȘtergere

Print

Custom Search

Search