marți, 5 ianuarie 2010

Ce mai simplu tort

Recunosc: nu prea pregatesc dulciuri, in afara de clatite simple si cele americane, briose, vafe, tarte, checuri si cate un tort pe an (la revelion...ha,ha,ha...) nu sunt "cofetareasa". Cum am pregatit tortul lui 2009, postez reteta cu speranta ca poate cuiva ii vine de ajutor. Nu ca n-as aprecia torturile super frumoase, ornate, colorare si desigur, gustoase, doar ca n-am timp sa stau cate 3-4 ore sa pregatesc un tort. Toata stima si respectul meu pentru cele care au timp si rabdarea necesara.
Sa nu mai bateam apa-n piua:
- 5 oua mari (scoase din frigider cu cel putin 3 ore inainte de gatire)
- 8 linguri zahar
- 5 linguri faina de grau
- 2 lingura pudra de cacao
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 200 gr ciocolata de menaj
- un plic de zahar cu scortisoara, sau o lingurita de scortisoara pudra
- 200 gr frisca (ori lichida si batuta la mixer ori la tub) pentru ornare
- 1 pahar de 250 ml fanta sau orice suc acidulat dulce
Se bat albusurile cu 4 linguri de zahar. Se bat galbenusurile cu restul de 4 linguri de zahar. Se toarna peste albusuri galbenusurile, lingurile de cacao, faina in ploaie, zaharul vanilat si scortisoara. Se amesteca usor cu telul si se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt sau, in cazul nostru, intr-o forma speciala unsa cu ceva unt sau margarina.
Dupa coacerea in cuptor timp de 35-40 minute la foc mediu, se scoate blatul care se lasa la rece timp de o ora. Se taie in jumatate si se insiropeaza baza. Se aseaza un strat de frisca apoi capacul care se insiropeaza de asemeni. Se topeste ciocolata pe baie de aburi. Se sableza cu ceva ulei si se toarna peste tort. Dupa preferinta, se orneaza cu ornamente din zahar sau din ciocolata. Se serveste dupa cel putim cateva ore de stat la rece, de preferabil o noapte. Foarte buna combinatia de ciocolata cu scortiosara intr-un tort de casa siropos.




2 comentarii:

Print

Custom Search

Search