sâmbătă, 28 aprilie 2012

Saramura de peste (hering)

Hering-ul este un peste destul de accesibil, la pret, cu piele cenusiu albastruie si cu un gust mai pe placul meu decat macroul sau sardinele.
Pentru astazi, va recomand o saramura de hering. Foarte gustoasa!
Ingredinete:
- un kg de baby hering
- 2 legaturi de ceapa verde
- doua rosii mari bine coapte
- o mana mare de patrunjel
- o jumatate de ardel gras
- 3 ardei chili uscati
- 30 ml otet de mere
- sare si piper dupa gust
- faina de grau pentru prajit pestele
1. se curata, sa spala si se taie capurile heringului
2. se prajeste pestele tras prin faina de grau in ulei
3. separat facem saramura
4. se spala, se curata si se taie toate ingriedientele pentru saramura care apoi se fierb pentru 10 minute
5. cat fierbe saramura curatam pestele de spini si scoatem coloana
6. saramura fierbinte se toarna peste pestele curatat si se lasa la macerat pentru cel putin o ora
7. se serveste calda cu mamaliga sau rece cu paine
Foarte gustos! Reteta ajunge pentru 6-7 persoane!
Saramura trebuie sa fie putin picanta, putin acra si putin sarata in acelasi timp!
Se poate pune si la conservat in borcane sterilizate!

Supa verde

Cat inca mai este leurda pe piata, o folosesc ori de cate ori am ocazia.
Supa verde este o supa verde de leurda cu fasole verde pastai, praz, fenicul si patrunjel.
Reteta foarte simpla si gustoasa, bogata in vitamine si satioasa.
Sa vedem ingredientele:
- 300 gr fasole verde pastai congelata sau proaspata
- 2 legaturi mari de leurda
- 50 gr fenicul
- 100 gr praz
- 50 gr smantana
- boia de ardei dulce, marar uscat sau proaspat si putin praf de chili
- sare si piper dupa gust
Pregatire:
1. se slapa, se curata si se taie in bucati verdeturile
2. se fierb pentru 15-20 de minute
3. se dau toate prin blender
4. se condimenteaza dupa gust
5. se servesc cu bucatele de crutoane de panie
Gata!
Recomand, un gust foarte bun, cremos, usturoiat si puntin picant!

Tort cu budinca de vanilie

Un tort de amatori care nu poate da gres.
Pentru blat am folosit reteta clasica de "sponge cake" - tip cozonac, iar pentru umplutura am facut o budinca de casa de vanilie.
Sa vedem ingredientele pentru blat:
- 175 gr faina de grau tip 000
- o lingurita de praf de copt
- 3 oua mari la tempoeratura camerei
- 175 gr unt moale nesarat
- o jmatate de sticluta de esenta de vanilie concentrata
Pentru budinca de vanilie:
- 3 oua mari
- 350 ml lapte
- 100 gr unt
- 100 gr zahar
- o jmatate de sticluta de esenta de vanilie concentrata
- o linguta mare de faina de grau
- 30 gr spuma de lapte foarte gras fiert - ingredient optional
Pentru insiropat:
- 100 ml sirop de capsuni amestecat cu 200 ml apa
Pentru ornat:
- 50 gr ciocolata rasa
Preparare:
1. toate ingredientele pentru blat se amesteca cu un mixer intr-un bol mare
2. intr-o forma de tort sau un ceaun se pune ratie de copt si se unge cu putin ulei
3. se da la copt blatul in cuptorul incalzit in prealabil timp de 30-40 de minte la 175 grade (pragul 3 de caldura)
4. timp de 30 minute nu se deschite usa cuptorului
5. se verifica blatul cu scobitoarea pentru a vedea daca e copt
6. cat se coace blatul pregatim budinca
7. toate ingredientele pentru budinca se dau prin blender pentru omogenizare excluzand untul si faina de grau
8. se pune compozita la fiert intr-un vas antiaderent sau ceaun pentru 10 minte si se amesteca permanent.
9. la final se adauga lingura de gaina de grau amestecatat cu 15 ml de apa
10. dupa incorporarea fainii se pune untul, se amesteca si se lasa la rece
11. dupa ce s-a copt blatul in scoatem din forma dupa 10-15 minute si il lasam sa se raceasca
12. dupa racite se taie blatul in trei cu un cutit cu lamela lunga
13. se insiropeaza fiecare stat de blat, se umple cu budinca si se orneaza cu budinca ramasa si ciocolata rasa
14. se serveste dupa ce a stat la rece pentru cel putin 3-4 ore
Pofta buna!

duminică, 8 aprilie 2012

Piure de mazare cu leurda

E sezonul leurdei!
Tot de post, o reteta extraordinar de buna: piure de mazare cu leurda si marar.
Simpla si usoara, plina de vitamine si destul de ieftina. Ca garnitura pentru 2-3 persoane.
Ingrediente:
- un borcan mare de mazare conservata
- o legatura de leurda
- 50 ml ulei de masline
- o legatura de marar verde sau echivalentul de marar uscat
- sare si piper proaspat macinat
Reteta este destul de simpla:
1. se pun la fiert mazarea si leurda spalata in prealabil pentru 10 minute
2. dupa fierbere se dau prin blender cu uleiul de masline si cu sare si piper
3. se serveste calda cu peste sau alte feluri principale.
Foarta buna!
PS: creditul pentru mazare ii revine lui Daniel!

Supa de rosii crema - de post

O supa crema foarte gustoasa. Cu gust dulce acrisor: supa crema de rosii
Pentru 6-8 persoane:
- o conserva de 820 gr rosii intregi in sos tomat (se pot folosi si rosii naturale, insa trebuie sa fie foarte bine coapte)
- 500 ml suc de rosii
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 50 gr telina
- 3-4 cepe verzi
- un pastarnac
- un ardel gras (eu am avut congelat)
- patrunjel si marar, cate o legatura (tot congelat am avut)
- sare si piper dupa gust
Preparare:
1. toate legmele se spala, se curata si se taie marunt
2. in 2 litri de apa se pun toate legumele la fiert pentru 30-40 de minute
3. se adauga rosiile din conserva taiate marunt si sosul de rosii
4. se mai fierbe inca 15-20 de minute si se condimenteaza
5. se dau legumele fierte si zeama prin blender
6. se serveste calduta cu crochete sau crutoane de paine
Pofta buna!

Salam de biscuti de post

Pentru ca suntem in Postul Pastelui va invita la un salam de biscuiti de post.
Pentru 6-8 persoane:
- 500 gr biscuti simpli
- 250 gr margarina vegetala
- 100 gr rahat
- 50 gr nuca de cocos fulgi
- o sticluta de esenta de rom si de vanilie
- o lingura scortisoara macinata
- 30 gr cacao
- 50 ge zahar
- 300 ml apa
Sa vedem cum se fac:
1. biscutii se sfarma in bucati mici (fie in tocatorul de legume, in masina de tocat carne sau in rasnita de cafea)
2. intr-un lighean mare se pun biscuitii, nuca de cocos, rahatul taiat cuburi si esentele
3. separat se topeste margarina si se amesteca cu zaharul, apa si cacaoa
4. peste biscutii macinati se toarna compozitia de margarina topita
5. se amesteca pana la omogenizare
6. pe o bucata de staniol se ruleaza jumatate din cantitane si se formeaza un sul, ca un salam
7. se dau cele doua bucati de salam rezultate la rece pentru cel putin 2-3 ore
8. gata! se servesc reci
PS: eu am preferat sa nu fac salamul foarte dulce, dar se poate adauga mai mult de 50 gr de zahar

Rapid, gustos si simplu!

Print

Custom Search

Search