duminică, 12 iunie 2011

Tocator de legume si fructe - din seria Aparate si ustensile care iti fac viata mai usoara

De la http://www.gustos.ro/ am primit un premiu extraordinar pe care nu l-am apreciat foarte mult la inceput, insa acum nu ma mai pot desparti de el in bucatarie: tocatorul de legume si de fructe. Avand deja un robot de bucatarie mi-am spus ca sigur mai adaug un gadget culinar la colectia mea de echipamente electronice bucataresti, mai mult sau mai putin folosititoare, care zac stivuite in debaraua destul de aglomerata sau prin balcon pe undeva.
Premiul a stat o luna in debara, pana m-am gandit intr-o zi ca e destul de mare bataie de cap sa scot robotul, sa-l asamblez si sa toc ceva legume, sa spal, sa usuc, etc. asa ca am pus tocatorul in functiune. Ce usor!!
Merge foarte rapid, e compact, se spala foarte usor, si cel mai extraordinar lucru: merge doar pin apasarea capacului, fara mii de functi, butoane si trepte de viteza, care nu fac decat sa te plictiseasca sau sa te enerveze cand ai ceva de gatit repede.
E super, imi place si ma folosesc de el cu fiecare ocazie. Tocatorul e format din 4 piese componente foarte simplu de asamblat: cuva de tocare, lamela de otel care toaca, un capac indermediar pentru siguranta si capacul exterior care se alimenteaza la priza. Se utilizeaza prin simpla apasare a capacului exterior. Daca vreti sa tocati mai mare tocati timp de 3-4 secunde, daca vreti sa tocati mai marunt apasati capacul timp de 10-15 secunde. Da, atat de putin timp ii trebuie sa toace. Un dezavantaj ar putea fi acela ca nu poti toca foarte mule legume intr-o tura. Iti incap, la o tura de tocare, cam 2 cepe medii, 2 morcovi medii, in principiu 100 gr legume sau fructe. Insa e foarte rapid, ceea ce compenseaza capacitatea mica. Se clateste sub jet de apa in cazul leguminoaselor, iar in cazul fructelor moi se spala lejer neavand mult orificii si gaurele in care sa-ti intre materialul de tocat si sa te chinui cu periuta de dinti sa speli mancarea uscata.
Nu fac reclama unei marci anume, insa sunt foarte multumita de tocatorul meu. Nu e foarte scump, si e ideal pentru o bucatareasa grabita, si nu numai. Poate fi un cadou excelent pentru mama, sotie sau orice persoana care apreciaza rapiditatea si usurinta in bucatarie.
Stiti cat de mult va lua sa tocati ceapa marunt? Cat de plangacioasa este situatia? Cu tocatorul nu iti trebuie decat 5 secunde. Cureti ceapa, o tai in palma in 4-6 bucati si o toci cat ai spune "tocator de legume si de fructe". Un alt exemplu elocvent este cel al zarzavatului. Zilele trecute am conservat zarzavat pentru iarna. Cantitatea pe care am conservat-o, o tocam de obicei cu cutitul in 2-3 ore. Cu tocatorul mi-a luat 20-30 minute. Nu mai dau exemple, va las sa descoperiti...
Poate toca lejer:
- ceapa, morcov, pastarnac, telina sau orice leguminoase chair si hrean
- toate zarzavaturile cat si frunze de tot felul
- carne tocata
- rosi, castraveti, cartofi
- toate fructele
- cascaval, parmezan
- nuci, alune si seminte de tot felul
Sunt foarte multumita de tocatorul meu si il recomand cu incredere tuturor celor care vor sa incerce.
PS: aceasta nu este un advertorial, este mai degraba un sfat dat celor care doresc sa-si faca viata mai usoara, sa gateasca cu placere si sa aiba satisfactia muncii.
La tocat inainte!!!
Tocatorul si cele 4 componente
Capacul de siguranta
Capsuni
Cascaval
Legume pentru supa
Cartofi
Hrean
Rosii
Usturoi
Morcov
Carne tocata, ou si orez pentru perisoare
Ceapa

Ceapa verde


Zarzavat pentru iarna

Din gradina mamei, muncita cu grija si iubire, primesc intotdeauna zarzavat verde.
E super vara, insa iarna nu e la fel de accesibil. De aceia il conserv pentru iarna prin congelare sau deshidratare. Ambele metode sunt bune, cel putin atat timp cat le faci tu in casa cu zarzavat crescut in gradina mamei....
Pentru ambele metode de conservare am folosit doua brate zdravene de zarzavat compuse din:
- multtttt leustean
- ceapa verde
- marar
- loboda
Cantitatile sunt strict optionale, dupa cum credeti. Iata cat de mare era bratul de zarzavat
Pentru congelare cat si pentru deshidratare spalati fosrte bine zarzavatul si inlaturati coditelele.
Taiati apoi lejer frunzele in 3-4 randuri de 3-4 cm fiecare. Apoi tocati tot zarzavatul in tocatorul de legume si de fructe. Dupa tocare, amestecati toata compozitia si o ambalati in pungute mici, cat pentru o portie doua de mancare. Congelati zarzavatul. Se poate folosi cel putin pana la anul cand creste iar zarzavatul verde.
Pentru deshidratare, tocati al II-lea brat de zarzavat pe care in asezati in deshidrator si uscati timp de 4-5 ore pana se usuca complet. Dupa uscare sfarmati totul cu mainile. Gara! Puneti zarzavatul uscat in recipiente care se inchid cat mai ermetic. Folositi cu incredere la orice mancare. Prin deshidratare rezultatul este mult mai slab cantitativ, insa are o savoare bogata si o concentratie mult mai mare.

Inghetata de capsuni home made

Nu e chiar inghetata reteta de fata, dar merge excelent intr-o zi calda de vara si nu numai.
Capsunile sunt de la mama din gradina, asa ca reteta de astazi e speciala...cu mare drag dedicata mamei si celor doua surori extraordinare pe care le am.
Pentru 3 caserole de aproximativ 500 ml avem nevoie de:
- 1,5 capsuni spalate si curatate
- 200 gr zahar brun sau mai putin daca capsunile sunt f dulci
- 500 ml smantana
1. se blenduiesc capsunile (se pot pasa cu paleta de piure sau da prin masina de tocat carne daca nu aveti blender). Eu le-am blenduit in tocatorul de legume si fructe Bosh, care este un gadget excelent de folositor in bucatarie.
2. se adauga zaharul si smantana
3. se amesteca compozita de mai multe ori pana se topeste zaharul
Se serveste necongelat pe post de piure de fructe sau congelata in forma de inghetata.
Gata!!!

luni, 6 iunie 2011

Rosii umplute

Revin cu o reteta de weekend, super usoara si simpla.
Pentru 20 de rosii medii (aproximativ 2-2,4 kg) bine copate avem nevoie de:
- 350-400 gr carne tocata amestec (porc si vita)
- 2 oua (unul nu apare in poza initiala, fiind o aditie ulterioara a retetei, semn al dezinteresului meu in a gati dupa retete...si placerea de a gati dupa cum simti, adaptandu-te dupa cum iti dicteaza starea de spirit)
- 20 de rosii medii, bine copate si destul de tari
- o ceapa jumatate
- un morcov jumatate
- 200 gr orez prefiert
- verdeata uscata sau naturala, dupa cum aveti la indemana
- sare, piper
Mod de preparare:
1. se toaca in tocatorul de legume morcovul si ceapa
2. se amesteca ceapa, morcovul, orezul, verdeata, si ouale pana obtineti o compozitie omogena
3. condimentati cu o jumatate de lingurita de sare si piper dupa preferinte
4. spalati rosiile si taiati-le capacele
5. scobiti miezul rosiilor (eu am folosit dispozitivul pentru scos samburii merelor si perelor)
6. umpleti rosiile scurse de zeama cu amestecul obtinut si puneti capacele rosiilor peste acestea
7. din zeama si miezul rosiilor faceti un suc prin blenduirea acestora sau tocarea in tocatorul de legume
8. sarati sucul, adaugati ceva zazavat si turnati sucul peste rosiile asezate intr-un vas termorezistent
9. dati la cuptor rosiile timp de o ora jumatate la foc mic
10. in functie de cum va coace cuptorul este recomandat sa verificati rosiile la o ora de la coacere
11. se servesc cu smantana sau ardei iuti
Foarte gustoase. Garantat!

Print

Custom Search

Search