marți, 28 decembrie 2010

Piftele aperitiv pentru Revelion cu mac si susan

Pentru un aperitiv festiv, de sarbatori, va propun piftele cu mac si susan.
Pentru 8-10 persoane avem nevoie de:
- 700 gr carne macra de porc (coltet sau pulpa)
- 300 gr pulpa de vitel
- 300 gr slanina porc
- 3 cepe mari
- 2 cartofi mari
- o capatana intreaga de usturoi
- condimente (sare, piper, boia dulce si iute etc)
- 2 oua mari
- 2-3 linguri pesmet
- 150 gr susan
- 70 gr mac
Pentru a obtine o componenta omogena a piftelelor (daca va place acest lucru, desigur) va recomand sa congelati carnea pe care sa o treceti prin robotul de bucatarie. Asa am procedat eu si imi place mai mult consistenta carnii. Obtineti o pasta moale, omogena, fara cocoloase. Oricum, puteti merge si cu clasica masina de tocat carne sau sa cumparati carne tocata amestec.
1. Tocati carnea
2. Treceti prin masina de tocat carne, sau prin razatoarea fina ceapa, cartofii si usturoiul.
3. Amestecati toate ingredientele intr-un lighean mare.
4. Condimentati si lasati compozitia sa se "odihneasca" timp de o ora
5. Formati bilute de dimensiunea dorita (va recomand folosirea unor manusi chirurgicale pentru a evita necesitatea spalarii mainilor de mai multe ori, ori lipirea aluatului de maini)
6. Tavaliti piflelele prin susan si prin mac
7. Prajiti piftelele in baie de ulei pe ambele parti
Cateva fire de susan sau de mac se vor desprinde de piftele, insa cele care raman se vor praji crocant...
Se mananca, dupa preferinte, in aproape orice combinatie.
Sarbatori Fericite!

marți, 21 decembrie 2010

Sos pentru pizza

Reteta simpla. Nu imi place sa pun ketchup pe pizza. De aceea, cand am timp, fac sos pentru pizza. Merge si pe post de sos pentru cartofi, piftele si alte mancaruri...
In pentru 1,5 litri de sos avem nevoie de:
- 500 ml pasta de rosii pasate (foarte bune si ieftine cele de la Kaufland, undeva 1,7 RON)
- 200 gr pasta de tomate, adica bulion, tot de la Kaufland. il recomand: raport calitate - pret excelent
- 500 ml sus de rosii (eu am avut de la mama din gradina ei proprie, insa ne este obligatoriu)
- mult cimbru (cu cat mai mult cu atat mai bine. eu am pus cam cat intra intr-un pumn)
- boia dulce
- piper alb sau negru, cum aveti
- tahon
- nucsoara
- ghimbir macinat
- paprica
- 500 ml apa
Se pune apa, bulionul, sucul si pasta de rosii la fiert. Cand a dat un clocot se adauga cimbrul maruntit si restul ingredietelor, dupa gust. Se fiebe timp de 5 minute.
Se pastreaza la frigider timp de luni bune.

duminică, 19 decembrie 2010

Supa crema de dovleac

A trecut ceva vreme de la Halloween insa aveam un dovleac in frigider si n-am putut sa nu-l fac supa crema.
Pentru 6-8 portii avem nevoie de:
- 1 kg dovleac
- 1 ceapa medie
- 2 cartofi medii
- 2 morcovi medii
- 1 pastarnac
- o jumatate de mar mare
- 150 gr smantana grasa
- 30 gr vegeta fara sare
- sare dupa gust
1. Dovleacul se spala, se scot samburii, se taie in jumatate si se da cuptor timp de aproximativ o ora. Dupa coacere se curata de coaja si se feliaza.
2. Restul legumelor se spala, se curata, se feliaza si se pun la fiert cu vegeta
3. Dupa aproximativ 35-40 minute se adauga si dovleacul.
4. Se fierbe dovleacul timp de 15 minute in supa
5. Legumele se paseaza in blender si se amesteca cu zeama.
6. Se sareaza si se amesteca cu smantana.
7. Se serveste calda cu cateva fire de ulei de masline, crutoane si smantana

sâmbătă, 18 decembrie 2010

Carnati de casa

Nici un preparat culinar din carne de porc nu se compara cu cele facute in casa. Carnatii sunt un exemplu elocvent. Cel putin dupa cateva zile de stat in camara la racoare si dupa o repriza buna de afumatura...
Astazi am facut carnati de porc in mat de oaie. Mi-a luat ceva timp insa a meritat.
Necesar pentru 3,5 kg carnati:
- 3 kg carne de porc (ceafa sau pulpa)
- 0,5 l apa
- 2 capatani de usturoi
- o mana buna de cimbru
- cateva fire de chimen macinate
- boia de ardei iute, boia de ardei dulce
- sare, piper alb si negru
- nucsoara, tahon
- mate de oaie sau de porc.
Cu o zi inainte de a face carnatii puneti matele in apa la desarat. Schimbati apa de mai multe ori.
Carnea e cel mai bine sa fie congelata, merge mai bine in masina de tocat, sau in cazul meu, la robotul de bucatarie. Mi-a placut mai mult la robot pentru ca s-a maruntit mai bine.
Deci, dupa tocarea carnii amestecati usturoiul pisat cu apa si restul de condimente dupa preferinte.
Matele se intind intat pe o coada de lingurita, apoi se ruleaza pe forma speciala de carnati.
Gata!!
Se intind pentru a se aseza. Noi am mancati cativa, asa de pofta, neafumati, cu cartofi prajiti.
Saptamana viitoare se vor afuma impreuna cu ceva muschi de porc si cativa pestisori...salivez deja.

luni, 13 decembrie 2010

Rezultate concurs Retete cu ceapa

Rezultate concurs Retete cu ceapa

Gata!!!
S-a terminat concursul...Mi-a facut placere se organizez
acest concurs. 
A fost o experienta foarte interesanta.
Sa nu mai lungim mult comentariile, iata clasamentul 
concursului  Retete cu ceapa:
Locul 1 cu 160 pozitionari pentru locul I si 32 pozitionari pentru
locul II: reteta nr. 3 publicata de Diana Borca
Locul 2 cu 160 pozitionari pentru locul I si 2 pozitionari pentru
locul II: reteta nr. 5 publicata de Doina 
Locul 3 cu 116 pozitionari pentru locul I: reteta nr. 11 
publicata de Medi
Locul 4 cu 54 pozitionari pentru locul I si 4 pozitionari 
pentru locul 2: reteta 15 publicata de Maria Elena
Locul 5 cu 54 pozitionari pentru locul I si 1 pozitionare 
pentru locul II: reteta 7 publicata de Loredana
Premiul de popuraritate: Medi pentru cei mai multi 
sustinatori si prieteni (78 de comentarii)
Premiul surpriza: Florin pentru cea mai originala 
si interesanta reteta.
Multumesc tuturor participantilor pentru retetele 
trimise, pentru cuvintele frumoase si pentru incurajari.
Rog castigatorii sa trimita un mail la lopfras@gmail.com, 
cu numele real, adresa completa si nr. de telefon 
pentru a expedia premiile cat mai repede.
Urmeaza un nou concurs...propuneri pentru tematica?

duminică, 12 decembrie 2010

Ravioli cu feta si smantana facuti in casa

Cum imi plac toate gadget-urile culinare, n-am putut rata sa-mi cumpar asta vara o forma de ravioli. Foarte buna investitie...Pana aseara n-am avut timp sa o testez, insa pe la 10 aseara invarteam de zor la foile de ravioli. Si ce bune sunt...
Sa trecem peste aprecieri si sa ne apucam de treaba...Dureaza ceva timp insa se merita.
Pentru ca forma mea are 24 portii mici de ravioli, pentru o persoana sunt necesare 2 forme, adica 48 bucati de ravioli. Din aluatul care va fi prezentat gatiti 5 portii mari de ravioli, adica 10 tavi. Eu n-am facut decat 4 tavi, adica pentru 2 persoane. Din restul de aluat am facut taietei pentru ciorbe cat pentru o luna si 2 porti de tagliatele. Astea urmeaza dupa...
Desigur fara masina de facut paste, nu cred ca m-as mai fi apucat. La fel si pentru forma de ravioli, ca as fi lucrat si acum daca nu era.
Necesar pentru 5 portii de ravioli cu feta si smantana:
Pentru aluat:
- 2,5 cups (1 cup = 128 gr), adica 320 gr faina de grau 650 sau 450 nu 000
- 3 oua
- 2 galbenusuri de ou fierte
- 50 ml lapte
- 30 ml ulei de masline
- un praf de sare
Pentru umplutura:
- 200 gr feta
- 150 gr smantana grasa
Instructiuni pentru aluat:
1. amestecati galbenusurile cu uleiul
2. turnati laptele caldut
3. adaugati ouale si bateti-le cu telul
4. adaugati faina
5. framantati pana la o consistenta densa, nelipicioasa
6. lasati sa se odihneasca 30 minute aluatul
7. montati masina de facut paste si rulati fasii de aluat prin masura 3, apoi, 6 apoi 8
8. tapetati forma de ravioli cu faina
9. puneti peste forma aluatul subtire
10. umpleti gaurile formei cu umplutura de feta cu smantana amestecate usor
11. puneti o alta foaie de aluat deasupra
12. rulati usor cu merdeneaua cu care vine forma
13. scoateti formele individuale de ravioli si tapetati-le cu faina
14. lasati sa se odihneasca formele timp de 2-3 ore
15. fierbeti formele timp de 4-5 minute
Serviti...
Extraordinar de bune.

Print

Custom Search

Search